Reconstituirea portului tradițional din Gârda de Sus, Alba – Restituire parțială a patrimoniului imaterial local

 

Proiect cultural „Reconstituirea portului tradițional din Gârda de Sus, Alba – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, este inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul sesiunii de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale, sesiunea I/2014, aria tematică Patrimoniu Cultural Național.

Prin proiect se urmărește creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume tradiționale. Având în vedere că, în ultimii ani, Gârda de Sus a devenit o atracție pentru turiști, implementarea acestui proiect de reconstituire a portului tradițional a fost imperios necesar pentru cunoașterea și promovarea identității locale, proiect implementat cu sprijinul Muzeului Etnografic al Transilvaniei și al Serviciului de Conservare și Promovare al Culturii Tradiționale din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Rezultatele proiectului constau în reconstituirea portului tradițional de sărbătoare (femeiesc și bărbătesc), realizarea unui film documentar, în care sunt prezentați pașii reconstituirii costumelor și a tehnicilor tradiționale, precum și publicarea unei cărți privind evoluția portului tradițional de la Gârda de Sus.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei  din Cluj Napoca s-a implicat – oferind consultanță științifică și acces la piese de port databile la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pe baza informațiilor de teren și utilizând ca modele piese de port originale, din colecția muzeului, creatorii populari din zonă au reconstituit în cadrul proiectului, folosind materiale și tehnici tradiționale, costumul femeiesc și bărbătesc purtat în satele comunei Gârda de Sus la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este vorba despre costumul femeiesc cu cămașă cu ciupag și zadii roșii, cu trup, ansamblu devenit în acea perioadă un însemn etnic românesc în jumătatea nordică a Ardealului, și de costumul bărbătesc cu cioareci de pănură, cămașă cu barbi și cheptar înfundat, caracteristic și el, pe atunci, românilor din această arie. Reconstituirea a vizat reconectarea localnicilor la vechiul fond de port tradițional local, confecționat în gospodărie, dispărut în urma utilizării materialelor industriale și substituit de către intelectualii satelor, prin deceniul patru al secolului XX, în mod artificial, cu așa-zisul „costum național”, calchiat, în cazul ansamblului feminin, după portul de Mărginime, cu zadii negre. Astfel, locuitorii comunei Gârda de Sus, prin acest demers cultural, au aflat că  factorii geografici și sociali au determinat, în urmă cu aproximativ 100 de ani, ca strămoșii lor să poarte un alt portși au avut bucuria să redescopere portul străvechi de sărbătoare al satului, femeiesc și bărbătesc, reconstituit, după tehnicile vechi ale țesutului și cusutului, de către meșterul popular Aurelia Matei, păstrătoare  a meșteșugurilor și tradițiilor locale. La realizarea acestor costume au colaborat meșterii populari Maria și Gheorghe Ciufudean (cojocari) din Blaj, Lucreția Gordeș (țesătoare) din Feneș, Danciu Iulia (țesătoare) din Lăzești și Carmen Balea (opinci) din Cugir.

Proiect cultural a fost implementat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Gârda de Sus, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca,  Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Asociația Art Brădeana, Asociația Prietenii Muzeului Unirii, Alba 24 și TVR Cluj.

Aici puteți citi integral volumul „Portul tradițional din Gârda de Sus”

coperta

sau

Puteți viziona filmul documentar „Portul tradițional din Gârda de Sus”: